Maria Eriksson – Distans och Balans

Hitta balansen.. njut av det verkliga livet!

Har nu återupptagit bloggandet, vet inte riktigt hur det kommer att ta form och vilka ämnen som kommer att prägla det men det kommer att vara sånt som jag brinner för och ämnen som jag anser vara viktiga. Djupa och allvarliga, ytliga och roliga , precis som livet :-).

Reflektion över livet och dess mening är sunt och nödvändigt för vår personliga utveckling och ett sätt att utvärdera/omvärdera handlingar och beslut som påverkar oss på olika sätt.men för att utvecklas fullt ut ska man också komma till insikt med vad man vill och sen förhoppningsvis agera om det är nödvändigt.

Och just reflektion och tankar leder in mig i dagens huvudämne, några ord  om en bok jag lyssnade på för några veckor sedan och som påverkade mig starkt. ”Den digitala drogen” skriven av Patrik Wincent. En bok jag varmt rekommenderar och tycker att så många som möjligt bör läsa.

En bok som handlar om hur vi hanterar dagens snabbväxande teknologi,  vad som händer med oss och vilka konsekvenser det har med sig när sociala medier och dataspel tar över vardagen istället för att vara en tillgång. För tekniken ÄR fantastiskt bra om man använder den ”rätt”.

Ämnet är i högsta grad aktuellt och på många sätt känsloladdat då vi alla , oavsett ålder, är mer eller mindre  beroende av tekniken.

Boken fångade min nyfikenhet från första stunden, hänvisning till  vetenskapliga studier , kunskap om hjärnans kemi och funktion och hur det påverkar vårt beteende ihop med personliga upplevelser och fallbeskrivningar  gör boken ”levande”, lättläst och trovärdig ,den är ”på riktigt” och den ”talar till” läsaren…utan pekpinnar och fördömanden, tvärtom, jag upplevde en känsla av  optimism i boken.

Den ger  konkreta råd och tips som hjälper oss att identifiera problemen och kunna undvika ett ”beroende”. 

Citerar författaren ; ” jag vill att du läser boken förbehållslöst och att under tiden ställer dig  själv frågan, är det såhär för mig?” …… det gjorde jag och det har lett till  små förändringar i mitt mobil och internetanvändandet.

 Vi utsätts för prövningar och tuffa utmaningar i livet som ibland blir övermäktiga och då är det skönt att ”fly verkligheten” en stund, vilket är förståeligt men att fastna i ett ”beroende” som upptar våra tankar stora delar av dygnet är inte sunt.

Oavsett hur lite/mycket vi använder tekniken och sociala medier kan vi alla fastna i ett ohälsosamt användandet. Tänker främst på barn och ungdomar. 

En oerhört viktig bok med tänkvärda budskap. 

 

"Den digitala drogen"

”Den digitala drogen”

av Patrik Wincent

Kort om författaren: Patrik Wincent är Grundaren till Internetakuten & Dataspelsakuten. Auktoriserad terapeut, coach, författare och föreläsare med många års erfarenhet kring arbeten med missbruks- och beroendeproblematik. Som expert inom området förekommer Patrik ofta i media som t ex TV4 morgonsoffan, SVT Sverige, Aftonbladet, Expressen, DN, P3, P4, TV4 Nyheter, Rapport mm. Patrik är en populär föreläsare inom ämnen som rör olika sorts digitala missbruk så som av dataspel, mobilmissbruk, internet och sociala medier (http://www.patrikwincent.se/)

Avslutningsvis bjuder på en vacker bild från Edsviken i Sollentuna/Stockholm… hit flyttar jag om några månader ;-)..kommer att njuta av långa promenader, löprundor och cykelturer i den vackra naturen 🙂

KOM IHÅG ;  HITTA BALANSEN….NJUT AV DET VERKLIGA LIVET!

Edsviken

Take Care/Maria

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *