Maria Eriksson – Distans och Balans

En helg fylld med reflektioner, regler och trevligt sällskap

Haft en bra helg trots lite sömn. SKKF:s årliga domarkonferens har pågått under 2 dagar. En av mina stora intresse är att döma Fitness/Bodybuildingtävlingar både nationellt och internationellt och jag ägnar en del av min fritid till olika domaruppdrag.

Bl a är jag och mina kollegor i domarkommiten ansvariga för att utbilda våra  domare  och hålla årliga konferenser som berör domarfrågor. Detta år har våra nyckelord varit, medvetenhet, ansvar, reflektion, bedömning av de olika disciplinerna , regeländringar bl a. Allt för att närma oss ett samsyn att utgå ifrån, tydliggöra reglerna och jobba åt samma riktning,med det inte sagt att vi alla skall döma lika för då skulle det endast räcka med en domare eller hur ;-)?

Tog fram ett gammalt inlägg (efter att en domarkollega nämnt det) som jag skrev för ett par år sedan, är aktuellt än idag och ger en kort bild av hur jag som domare förbereder mig inför en tävling.

Jag skrev det på våren 2013 , aprilmånad, precis innan Grand Prix i Malmö, i år kommer jag att döma där igen , på Sweden Grand Prix (om 3 veckor) men innan dess blir det Loaded Cup i Danmark 🙂

Håll till godo 😉

 

Domare skkf

Domare skkf

”Imorgon bär det av till Malmö och BMR:s GP. Andra tävlingen i Sverige denna vår och ”kvaltävling” till Jun och Vet-EM som går av stapeln om ca en månad i Spanien och Senior-EM som går veckan efter . Hoppas många duktiga atleter får chansen att åka,  jag åker med till Spanien, ska döma min första internationella tävling, spännande!

Skrev tidigare att jag skulle ge en kortfattad beskrivning om min domarroll och här kommer dencheeky

Mina mentala förberedelser börjar  när tävlingsdagen börjar närma sig och det ”andas” tävling runt omkring mig.  Jag tittar inte på deltagarlistorna, med det inte sagt att jag är helt off för det vore att ljuga. Att se bilder på tävlande innan spelar ingen roll för mig och jag vågar säga att det inte påverkar mig. Det viktiga för mig är att komma ihåg  att atleterna bedöms när de står  på scen och inte backstage eller utifrån bilder.

Jag  går igenom i mitt lilla ”hjärnkontor”, ”regler och bedömning och mina upplevelser och erfarenheter från tidigare tävlingar”. Vad gjorde jag bra? Vad bör jag göra bättre? Det finns alltid kapacitet att bli bättre oavsett uppdraget. En sak som jag tänker på i samband med tävlingar och  som har blivit som en ”mantra” är att jag bedömer fysiker inte personligheter eller individer. Varje atlet kan däremot använda sin personlighet, sin utstrålning och erfarenhet till  att presentera sin fysik på bästa tänkbara sätt och det i sin tur kan leda till bättre ”odds”..

För mig är domaruppgiften rätt tydlig ,jag ska göra allt för att prestera på topp. Jag har ett stort ansvar och en viktig uppgift.

Det viktigaste är att atleterna får en rättvis bedömning från den första som kliver upp på scen till den sista som lämnar den. De ska känna att  jag är där för dem och att jag som domare behandlar dem med respekt. Ömsesidig respekt så enkelt är det. Vi har etiska koder både domare och tävlande och det blir så mycket trevligare om vi alla följer dem.

För oss domare är ena tävlingen inte den andra lik, vissa tävlingar hinner vi knappt gå på toaletten medans andra flyter på som en vals där vi hinner både med mat och mingel….ja det är lite charmen med jobbet…jag brukar jämföra det med mitt jobb som sjuksköterska, vissa dagar är det kaotiskt medans andra dagar flyter det på.

När tiden är inne och jag ska inta min plats  känner jag ett lätt adrenalinpåslag , stegen fram till domarpanelen är förväntansfulla och jag gör mig beredd.

Jag dömer på lika villkor och vad innebär det? Jo, jag har regelboken som jag vågar säga att jag kan rätt bra (den finns alltid med mig på varje tävling, inte för att jag behöver titta i den men det känns bra att ha med den som uppslagsbok.)  Det är inte den roligaste läsningen men den underlättar mitt arbete och är ett verktyg som behövs för att göra ett bra jobb, den är med andra ord ett ”måste” eller rättare sagt en ”nödvändighet” för alla domare (och tävlande!), hur skulle det se ut om jag gick till mitt jobb utan veta hur jag ska tolka ett EKG eller hur jag  hanterar  alla maskiner som håller svårt sjuka patienter vid liv?…en kanske extrem och långsökt jämförelse men ändå , utan ”verktyg” kan man inte jobba optimalt. Den tillsammans med min erfarenhet som domare och atleterna på scen bidrar tillsammans till ”min bedömning”. För det är ju trots allt en bedömningssport..surprise

Känner  mig trygg  på domarstolen, det betyder inte att jag tycker det är lätt att döma men jag känner en lugn som gör att jag hinner reflektera och bedöma varje fysik , jag är fokuserad till 100 och det finns en ”connection” mellan mig och de tävlande på scen…yeswink

Packningen då? Jo, precis som när jag ska tävla så finns en lista…

Domarkostymen +slips+ blus, dubbel uppsättning ifall olyckan är frammecheeky

”vanliga ”kläder

Underkläder

Smink + toalettsaker

Linser, glasögon

Skor, dubbel uppsättning ifall olyckan är frammecheeky

Tar ibland med mig extra tävlingsskor (ifall någon tävlingstjej skulle behöva..)

Träningskläder+ träningsskor…ifall tid finns för ett träningspasswink

PW-kläder…hinner oftast med en PW

Regelboken och block+penna och samtliga viktiga papper som berör tävlingen

Mina dagliga kosttillskott

Alvedon

Ja, detta var en”kort” redogörelse utan att gå in på djupet!”

Vill även denna gång säga;

LYCKA TILL ALLA ATLETER SOM SKA TÄVLA!

MÅ BÄSTE MAN/KVINNA VINNA OCH KOM IHÅG ATT HA KUL!

 

Vill också dela med mig av tänkvärda ord  från en av sportens mest betydelsefulla personer, Arnold Schwarzenegger

https://youtu.be/tStevIgXEMg

 

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *