Maria Eriksson – Distans och Balans

Bättre sent än aldrig… rapport från EM 2015

Ja, det har gått snart 3 veckor! sen jag kom hem från Spanien och Junior/Veteran/Senior EM i Bodybuilding och Fitness. Santa Susanna är en underbar ort vid kusten utanför Barcelona med härligt klimat och alla bekvämligheter.

Lite kort om EM och dagarna i Santa Susanna.

Det är min 4:e resa till Santa Susanna med landslaget.

Denna gång som internationell domare.

Jag har fått uppleva, spänning, glädje, teamkänsla, respekt, besvikelse, trötthet, allt i en salig blandning och variation! jag har fått lära känna några nya människor och fått bättre kontakt med några av de jag känt sen tidigare. Många kära återseenden med utländska domarkollegor och delegater.

Kort om:

Registrering/inmätning/invägning; som alltid en lång dag som ändå på ett eller annat sätt avslutas med att samtliga registreras och placeras i rätt klass. Tålamod är nyckelordet denna dag och varje gång!

Tävlingen;  stora klasser, långa dagar, rätt bra tempo, ja, allt är relativt men godkänt får de ändå.

Sex domarpaneler , Sverige med i 2 av dem, max en från varje land i varje panel, rättvist..

Bedömningarna;  Enda disciplinen som kändes ”felbedömt” var womens physique f ö ok, riktigt grymma atleter i samtliga klasser.

Några ord om ..

Bodyfitness:  en atlet utmärkte sig extra mycket (i mina ögon)i denna disciplin, Ramona Arseni från Rumänien, vinnaren i -158 cm klassen och även overallvinnaren, fantastisk fysik, utstrålning OCH fantastiskt duktig och proffsig på att posera!  SÅ VIKTIGT i vår sport och ff a internationellt är det av stor vikt… läser man på i regelboken så näms detta upprepade ggr!  så mitt råd till alla som vill lyckas till 100%, öva öva öva !!! träna mycket posering och T-walk!! skall vara lika viktigt som formen och träningen… och viktigare än dräkten, make upen och håret!!!

För övrigt i detta mästerskap  såg det ut som att de mer muskulösa tjejer med bra deff och en tydlig X-form belönades, bara min reflektion…

Bodybuilding/Classic Bodybuilding; Mycket hög kvalitet på dessa killar ff a upp till -100 kg ,kändes väldigt bra att se bodybuilders med smala midjor (trots)volym och bra deff   vinna, känns (om det håller i sig) att sporten har börjat hitta tilbaka till vad den ska vara eller så har domarna ”hittat” regelverket helt enkelt ;-). Samma sak gäller här som i samtliga kategorier, posering är A och O för att kunna framhäva sin fysik på bästa sätt.

Mens Physique och Bikini Fitness; två grenar som är här för att stanna och växer explosionartat, riktigt många fantastiska fysiker i samtliga klasser, KUL! Vågar säga att här är presentationen av fysiken  och poseringen ännu viktigare. Absolut en förutsättning för att ta sig till toppen då många är riktigt vassa och fighten tight.

Womens Physique; ”svåra” klasser med olika fysiker…se stora tjejerna drog längsta strået, tänker inte gå in närmare på det, satt själv och dömde den klassen och jag kan säga att i ”min värld” skulle helt andra fysiker hamnat på toppen, men men … som vi alltid säger; ”bedömningssport”.. även om just i denna klass under detta EM hade det hjälp med påläsning av reglermna kära kollegor!! 

Summerar denna resa med ett konstaterande, Sverige har en given plats bland de bästa i Europa , våra atleter, samtliga, höll en hög klass , oavsett placering har landslagsprestationerna varit fantastiska och var och en har representerat Sverige föredömligt. Som ansvarig (tillsammans med Niclas Strömquist) för Uttagning/tävlingskommitten är jag mycket nöjd och tacksam för förtroendet jag/vi fått. Vårt syfte och mål är att  utifrån de riktlinjer och direktiv som styrelsen lagt fram kunna ta fram atleter som är ”fyller kraven” för att tävla i respektive internationellt mästerskap, som är bra representanter och håller en hög nivå både på scenen och vid sidan av den. Vi ser framtida aspiranter både bland nya talanger som bland de mest rutinerade, ingen får ”gratisbijett” alla kämpar på ”lika villkor” på svensk mark för att ta en plats. 

Vill du veta mer om kval/sanktion till internationella tävlingar gå in på :http://www.skkf.org/ under ”tävlingar” och ”regler”

Jag har med stolthet fått representera Sverige i domarpanelen och känt mig väldigt trygg i min roll.  Att få resa med landslaget och vara en del i det, känna gemenskapen, träffa domarkollegor, atleter och delegater från andra länder berikar mig som individ och domare/atlet. Vi har alla en viktig uppgift, atleter, coacher, färgläggare, delegater, domare, press/fotografer och inte minst nära och kära som åker med. Under detta mästerskap har samtliga i Teamet varit fantastiska.

vill du veta hur det gick för Sverige :-)? , gå in på;

http://www.skkf.org/Competitions/CompetitionView.aspx?cid=6

 besök min FB sida och kika på mitt fotoalbum från EM, här nedan några favoriter :-). Vill ni se bilder från tävlingen gå in på;     http://www.eastlabs.ru/foto-galereya  och    https://www.facebook.com/svenskakroppskulturforbundet?fref=tsEM 2015 frukosttime!

Äta bör man... oavsett var man befinner sig.. på väg !

Första medaljen...men absolut inte sista..!

Nu ser jag fram emot kommande  tävlingar i Sverige och en sommar med mycket sol och värme :-).

BTW!!Om några dagar kommer att dyka upp en rolig utmaning här på sidan…håll utkik!

Take Care!

Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *